Door samen te werken met het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) hebben Duitse wetshandhavingsinstanties bijna 30 miljoen dollar aan Bitcoin en Bitcoin Cash in beslag genomen van twee mannen die naar verluidt een grote piraten-streamingwebsite met de naam Movie2K beheren.

Movie2K’s Backstory

De piraten-streamingwebsite begon in 2008 en liep tot 2013. In dat tijdsbestek zou Movie2K naar verluidt bijna 900.000 exemplaren van films en tv-programma’s hebben verspreid. De populariteit ervan groeide snel, en voordat het in 2013 werd gesloten, was het de negentiende meest bezochte website in Duitsland en de 240ste in de hele wereld. Het had meer bezoeken dan Twitter, Amazon, Apple en PayPal in die tijd.

Ondanks de grote populariteit van de website werd deze zonder waarschuwing afgesloten en ontstond het vermoeden van juridische druk. Er kwam echter jarenlang geen verdere informatie aan het licht totdat het kantoor van de procureur-generaal in Dresden in november 2019 onthulde dat de twee mannen die de site zouden beheren, waren gearresteerd.

In een eerder deze week gepubliceerde mededeling van het Openbaar Ministerie van Dresden werd gesteld dat de twee mannen sindsdien in hechtenis zijn gebleven. Nu zijn de twee verdachten met de autoriteiten gaan samenwerken. Ze hebben toegegeven dat ze de illegaal gestuurde website beheren en dat ze miljoenen dollars hebben opgehaald, die ze later hebben omgezet in verschillende cryptocurrency’s – waaronder Bitcoin System en Bitcoin Cash.

Autoriteiten Grijpen BTC en BCH in beslag

Movie2K genereerde voornamelijk inkomsten op twee manieren – reguliere reclame en via de zogenaamde „subscription traps“. Door gebruik te maken van deze vallen, heeft de website mensen verleid om zich in te schrijven voor een specifieke dienst. Vervolgens vonden de slachtoffers het bijna onmogelijk om te ontsnappen aan een verondersteld contract waar ze zich niet eens bewust van waren.
Na aanzienlijke, maar nog niet bekendgemaakte bedragen aan fictieve valuta’s te hebben verzameld, zijn de daders medio 2012 begonnen met het verzamelen van bitcoins. Een van hen was een programmeur die ook een makelaarskantoor had. Volgens de verklaring van het advocatenkantoor in Dresden was hij ooit eigenaar van meer dan 22.000 BTC. Tegen de huidige tarieven zou dit enorme bedrag neerkomen op 257 miljoen dollar.

In de jaren tot medio 2016 gebruikte hij de groeiende prijs van Bitcoin om verschillende eigendommen te kopen. Uiteindelijk slaagden de lokale wetshandhavingsinstanties die samenwerkten met de FBI er echter in om slechts een fractie van dat bedrag in beslag te nemen – ongeveer $29,7 miljoen aan BTC en BCH.

Toch hebben de autoriteiten volgens een ander rapport ook alle eigendommen in beslag genomen die via het vastgoedbedrijf zijn aangekocht.